Служебен министър обяви страхотна новина за България.Преговорите с Турция за доставка,

...
Служебен министър обяви страхотна новина за България.Преговорите с Турция за доставка,
Коментари Харесай

Росен Христов: Преговорите с Турция за газа напредват бързо

Служебен министър разгласи страхотна вест за България.

Преговорите с Турция за доставка, пренос и закупуване на газ напредват извънредно бързо. Това стана ясно от срещата на служебния министър на енергетиката Росен Христов с управлението на турската държавна енергийна компания „ Боташ “. Срещата се състоя в събота, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ден по-рано той беседва с турския си сътрудник Фатих Дьонмез на откриването на най-голямото газохранилище в Европа, намиращо се край Истанбул. Другата седмица се чака да се завършват главните параметри по дълготраен контракт. Той е за потенциал на терминали в Турция и подобен в преносната мрежа на Боташ.

След визитата си в Турция министър Христов отпътува за Болград, Украйна.

Това е втората среща, която организират двете страни, откакто президентът Румен Радев бе на публично посещаване в Турция на 9 декември. Той бе по покана на турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган. Тогава двамата разискаха редица въпроси. В това число съдействието в областите на стопанската система, енергетиката, миграцията и сигурността, транспортната съгласуваност сред двете страни.

На срещата бяха разисквани и миграционните въпроси.

Във връзка с рецесията в Украйна Радев посочи, че войната в Украйна „ трансформира към този момент и световните вериги за доставки “. Затова „ през днешния ден единственият благонадежден сухопътен маршрут е през Турция и България “.

„ Вече усещаме този факт посредством засиления трафик през нашите гранични контролно-пропусквателните пунктове. Заедно би трябвало да създадем ограничения за повишение на сигурността. За да имат триумф нашите инициативи е значимо да имаме добре охранявана граница. Разбираме и компликациите, пред които е изправена Турция във връзка с миграцията “, уточни българският президент.

„ Оценяваме напъните и приноса на Турция за разрешаване на спора в Украйна, в това число посредством съглашението за експорт на зърно, както и във връзка с размяната на военнопленници сред Украйна и Русия “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР